2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. tota
13. zaw12929
14. stela50
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. sekirata
Киноа (Chenopodum quinoa) е зърнена култура, близък родственик на спанака, цвеклото и лободата. Известна е отпреди 10000 години. Родината й е Южна Америка. Инките я приемат за свещена и я консумират ежедневно, наред с картофите и царевицата. Вождът на племето хвърля първите семена на киноата, след което започва празнуването по случай засаждането й. Киноата се отглежда по склоновете на Андите.
Най-големите производители и износители на киноа в световен мащаб са Перу, Боливия и Еквадор.
Използва се за храна и лекарство. Съществуват различни сортове киноа, но най-популярни са обикновената киноа (с дребни, светлобежови семена) в Перу и кралската киноа (с по-едри, червеникави семена) в Боливия. В Южна Америка наричат киноата "дребен ориз", семената й наподобяват на кускус, има лек орехов аромат, а по хранителни качества прилича на млякото. Що за храна е киноата?
Киноа – хранителни качества
Киноа е най-пълноценната зърнена култура. Отличава се с удивителни хранителни качества. Киноата е изключително богата на белтъчини (до 20%) , при това с всичките 8 незаменими аминокиселини. Тази уникална зърнена култура е отличен източник на витамини (най-вече Е и от групата В), минерали (цинк, желязо, магнезий, фосфор) и растителни влакна (фибри).
Киноата не съдържа глутен и това я прави много подходяща за всички, които имат непоносимост към него.
Може да се консумира покълнала или сварена, в салати, като гарнитура на основни ястия или в десерти, да приготвяте хляб и хлебни изделия с киноа, вместо с брашно и т.н. Дори се произвежда алкохолна напитка от киноа, с вкус, подобен на бирата. В Перу, Еквадор и Колумбия приготвят бургери от киноа с орехи (киноа, лук, слънчогледово семе, бадеми и целина), които се пържат със зехтин.
Хранителни стойности в 100 г киноа: 368 ккал, 14 г белтъчини, 64 г въглехидрати, 6 г мазнини и 7 г фибри
Киноа – здравословни качества
- Киноа подобрява дейността на стомашно-чревния тракт.
- Киноа поддържа клетъчните функции.
- Киноа помага за по-бързото заздравяване на раните.
- Киноа предпазва от сърдечносъдови заболявания.
- Киноа съдържа всички жизненоважни вещества и е особено подходяка за малки деца и бременни жени.
Диетолози от целия свят ценят високо диетичните и здравословните качества на киноата. Киноата подобрява храносмилането и стимулира метаболизма. Осигурява на организма пълноценни белтъчини и на практика замества животинските продукти в диетата. Високото протеиново съдържание прави киноата безкрайно полезна за активно спортуващите.
Киноата е най-добре да се съхранява в хладилник. Покълва бързо (за няколко часа) и се сварява само за около 15-20 минути. В България се продава в магазините за здравословно хранене. Приятен апетит!
02.03.2010/Биляна Божилова
13.08.2012 11:32
Благодаря ти!
Благодаря ти!
18.08.2012 21:00
2. Предпразнично поздравление
3. Робин Шарма
4. Кулинарно изкуство
5. Културно наследство в риск
6. Поклон пред една светица
7. Любим линк
8. Любим линк
9. Любим линк
10. Очна клиника "Света Петка" гр. Варна
11. Самопомощ за очите
12. Любим линк
13. Аудио книги
14. Борса за стари книги
15. Какво трябва да знаем за маркетинга
16. Katie Melua
17. Jazz Radio Bg Times
18. Любим линк
19. fantagero000
20. Красота от целия свят
21. Смисълът на живота
22. Любим линк
23. Подарък
24. http://wonder.blog.bg/izkustvo/2011/02/05/ne-chetete-tozi-posting.680355
25. James Blunt
26. D - r Royal Raymmond - Rife
27. Копия на картини
28. Алое вера
29. Кристалите
30. &&&