2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. stela50
12. getmans1
13. zaw12929
14. tota
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. samvoin
6. hadjito
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
Прочетен: 5438 Коментари: 1 Гласове:
Последна промяна: 05.11.2014 19:36
Първо е необходимо да приготвите ръженият квас. В стъклен съд с капак (да не е метален) сипвате ръжено брашно и изворна вода в количества, с които да постигнете консистенция, като на кексово тесто. Оставяте да престои, като през няколко часа, в продължение на 3-4 дни добавяте ново количество брашно и вода. Това се прави с цел да се възбужда ферментацията по дълго време до готовност. Щом започнат да се образуват шупли и да се виждат малки балончета, квасът е готов.
За приготвянето на хляба са необходими:
600 мл. изворна вода
200 мл. квас
1 супена лъжица сол
1 супена лъжица захар
2 супени лъжици зехтин
брашно: ръжено и бяло.
Меси се меко тесто, което се оставя да втаса първо на стайна температура 3 - 4 часа, след което още 12 -14 часа в хладилник.
Исмесва се отново, като се оформя като хляб и питки, по желание. Намазва се с рядка брашнена кашица и се поръсва със семена по избор: сусам, ким, мак и др.
Пече се отначало в загрята фурна до 250-300 градуса, а след това се намалява до 180. Оставя се да изстине върху скара, покрива се с папучна кърпа.
Нашите прадеди са казвали: “Хлябът е дар Божи”. Но със сигурност не са месили тестото си с термофилни дрожди. Този вид набухвател се е появил още преди войната. Учени, занимаващи се със изучаването на този въпрос са попаднали на документи от Хитлеристка Германия в Ленинската библиотека, където се споменава, че тези бактерии са се отглеждали върху човешки кости и ако Германия не успее да превземе Русия, тогава тя ще бъде унищожена от този вид мая. Както винаги става в секретните документи на учените, е било забранено да се публикува информация за оригиналния документ, както и те да бъдат фотокопирани. Още на другия ден документите са изчезнали, а информацията е била засекретена и класифицирана…
И така, ако термофилните дрожди са се появили наскоро, то с какво се е приготвял квасният хляб в дълбоката древност и преди това? Добре познатите селски закваски са се приготвяли от ръжено брашно, овес, ечемик и пщеница. И до наши дни се е съхранила традицията в много селца, изолирани от съвременното кулинарно влияние. Именно тези видове природни закваски обогатявали организма с органични киселини, витамини, минерални вещества, ферменти, пектинови вещества и биостимулатори.
Изпичането на хляба в народната кухня е бил своеобразен ритуал. Тайната рецепта на неговото приготвяне се е предавала от поколение на поколение. На практика всяко семейство е имало своя рецепта за хляба насъщни. Обикновено се е пекло хляб веднъж на седмица, за което са били използвани различни живи закваски: ръжена, овесена, ечемичена и т.н. Макар хляба да е бил по-груб, използването на пълнозърнести и неизбелвани брашна е способствало съхраняването на всички полезни вещества, съдържащи се в зърнените култури. А при изпичането му в традиционните руски пещи хляба е имал незабравим вкус и аромат. Такъв хляб не е мухлясвал с месеци и дори години.
Източник:
http://www.recipemagician.com/polezno/vsichko-za-hlebnata-maia/
Трети януари, три стари секс-вица - два ...
Риана от читател! Вижте какво тяло само!
2. Предпразнично поздравление
3. Робин Шарма
4. Кулинарно изкуство
5. Културно наследство в риск
6. Поклон пред една светица
7. Любим линк
8. Любим линк
9. Любим линк
10. Очна клиника "Света Петка" гр. Варна
11. Самопомощ за очите
12. Любим линк
13. Аудио книги
14. Борса за стари книги
15. Какво трябва да знаем за маркетинга
16. Katie Melua
17. Jazz Radio Bg Times
18. Любим линк
19. fantagero000
20. Красота от целия свят
21. Смисълът на живота
22. Любим линк
23. Подарък
24. http://wonder.blog.bg/izkustvo/2011/02/05/ne-chetete-tozi-posting.680355
25. James Blunt
26. D - r Royal Raymmond - Rife
27. Копия на картини
28. Алое вера
29. Кристалите
30. &&&